info@zavarki.com
гр. Стара Загора, бул. Никола Петков 10
Безплатна доставка над 80лв до офис на куриера
Zavarki.bg

Инверторен или трансформаторен заваръчен апарат? Характеристики и разлики

Инверторни заваръчни машини

Този тип вече е доста стандартен в заваръчната индустрия. Инверторният заваръчен апарат е модерна машина с технологично усъвършенствана електронна система, чиято задача е да повишава честотата на електрическия ток от мрежата и да го преобразува в подходящ за заваряване ток. Това, разбира се, е само общ преглед, тъй като целият процес протича на няколко етапа. 

На първо място, променливотоковото напрежение от мрежата се филтрира и коригира. След това инверторът го променя обратно на AC, но значително увеличава честотата му. Това позволява на потребителя да определи точните параметри на заваръчната машина във всеки един момент. В следващата стъпка напрежението се насочва към трансформатора, където отново се понижава до ниво, позволяващо запалването на дъгата. Това ви позволява да настроите заваръчния ток с точност до 1A, което е идеално за залепване на по-малки елементи. 

Поради дизайна си инверторните заваръчни апарати обикновено са малки и сравнително леки, което ги прави много мобилни. По този начин те са идеални за използване в движение или когато трябва да промените позицията на заваряване. 

Инверторните заварчици  също имат предимството, че могат да бъдат свързани към стандартни контакти с напрежение 230 V, които се намират във всяко домакинство. Поради тази причина инверторните заваръчни машини са популярни както сред професионалните заварчици, така и сред любителите. 

Инверторните заварчици също имат редица полезни функции, които правят много по-лесни за използване. Точният списък с функции зависи от конкретния модел. 

Благодарение на използването на електронни системи, инверторните заваръчни машини са устойчиви и на пренапрежения. Те могат да се използват с електрически генератори, а също така могат да бъдат свързани към дълъг удължителен кабел. Генерираната дъга е стабилна, което гарантира прецизни и чисти заварки.  

Инверторните заварчици също използват относително малко електричество. Освен че използват по-малко енергия, това означава и че не прегряват. Това ги прави едновременно икономични и ефективни, осигурявайки работен цикъл 60 – 100%. 

Като цяло те са много надеждни части от оборудването. Това обаче не означава, че те никога не се развалят, а когато се развалят, ремонтът може да бъде доста скъп. В допълнение, инверторните заварчици са податливи на атмосферни условия и също така са склонни към механични повреди. Поради това се препоръчва повишено внимание при употреба, което е най-големият недостатък на този тип заварчик. 

Трансформаторни заваръчни машини

Вторият тип са трансформаторни заварчици. Те имат много прост дизайн, което ги прави сравнително евтини и следователно по-популярни сред любителите, които се нуждаят от заварчик за лична употреба. Поради ограничения брой сложни компоненти, те са лесни за ремонт в случай на технически повреди. 

Големият трансформатор означава, че този тип машина има тенденция да се нагрява доста бързо. Следователно са необходими кратки, но чести прекъсвания, за да се охлади устройството. Работният цикъл в този случай варира от 25 до 35%, а заварчиците на трансформатори използват ток от 160А със защита 25А.  

Трансформаторните заварчици също са силно устойчиви на атмосферни условия и механични повреди. Следователно те са подходящи за използване при тежки условия на работа и могат да се използват при ниски температури, както и на места с високи нива на прах и дори влажност. 

Трансформаторните машини за заваряване също обикновено са много големи и следователно обикновено се използват като стационарни устройства. За транспортирането им се използват специални колички, поради прекомерното им тегло. Според някои мнения заварчиците на трансформатори няма да ви позволят да направите качествени заварки. Въпреки това, качеството на заваръчния шев в този случай зависи от качеството на електродите и опита на заварчика.

Разлики между инверторни и трансформаторни заваръчни машини

С основни познания за основните характеристики на всеки тип заваръчна машина, идентифицирането на разликите между инвертор и трансформатор за заваряване е сравнително лесно. Първата разлика, забележима на пръв поглед, са техните размери. Трансформаторните заварчици са много по-големи и следователно по-малко мобилни от заваръчните машини, оборудвани с инвертор. 

Втората разлика е в дизайна. Трансформаторните заваръчни машини са значително по-малко технологично сложни от инверторните заваръчни машини, които използват усъвършенствани електронни системи. В резултат на това последните ви позволяват да зададете по-прецизен заваръчен ток и също така предлагат редица много полезни функции, улесняващи заваряването. 

Друга разлика между инверторните и трансформаторните заваръчни машини е тяхната устойчивост на механични повреди и атмосферни влияния, като температурни разлики, влажност на въздуха или прах. Трансформаторните заварчици са много по-добри в тези случаи. За разлика от инверторните заваръчни машини, те покриват всички тези функции. Освен това, в случай на повреда, ремонтът на трансформаторни заваръчни машини е много по-прост и по-евтин. 

Четвъртата разлика, която си струва да се спомене, е работният цикъл. При трансформаторните е между 25 и 35%, докато инверторните предлагат работен цикъл от 60 до дори 100%. Това се дължи на факта, че инверторните заварчици не прегряват по време на работа, което ви позволява да заварявате дълго време без спиране. При трансформаторните машини за заваряване е необходимо подходящо планиране на работата, за да се охлажда често машината, тъй като този тип машини загряват много бързо. 

Последната разлика, но също толкова важна, е цената. Инверторните заварчици са много по-скъпи от трансформаторните заваръчни машини. Поради това последните са по-популярни сред любителите заварчици, които планират да ги използват само за лични цели.

Инверторен или трансформаторен заваръчен апарат? Резюме

Вашият избор на заваръчна машина трябва да зависи не само от вашия бюджет, но и от вида и честотата на работата, която планирате да извършвате. С широка гама заваръчни машини на ваше разположение можете да изберете инверторен заваръчен апарат с всички най-нови технологични решения или традиционен трансформаторен заваръчен апарат. Първият тип предлага редица полезни опции, за да улесни работата ви, но е по-податлив на различни видове механични и атмосферни повреди. 

Вторият тип, т.е. трансформаторните заваръчни апарати, са по-прости, но в същото време по-здрави, а също и по-евтини за ремонт в случай на технически проблеми. Така че обмислете всички различия и ги изправете пред собствените си нужди, преди да направите своя окончателен избор.  

Zavarki.bg
Zavarki.bg
Zavarki.bg
Сравни(0)