info@zavarki.com
гр. Стара Загора, бул. Никола Петков 10
Безплатна доставка над 80лв до офис на куриера
Zavarki.bg

Коя заваръчна маска да изберете?

За какво са шлемовете за заваряване?

Професионалните рискове при заваряването са свързани главно с термичната обработка на метала със заваръчна дъга. Нажежени части от заварения материал могат лесно да наранят лицето ви или дори да рискуват да загубите зрението си. При работа със заваръчна дъга сте изложени и на ултравиолетово и рентгеново лъчение, което определено не е добре за очите.

За да минимизирате всички тези рискове, използвайте професионални шлемове за заваряване . Такива каски ви позволяват ефективно да се грижите за собственото си здраве и да се предпазите от вредни фактори. Добре подбраната каска за заваряване също ще повлияе на комфорта ви при работа. Ще бъде по-лесно да заемете отпусната позиция при заваряване, което може да бъде много важно, ако страдате от болки в ръцете или гърба.

Накратко, шлемовете за заваряване са най-основният елемент от защитното оборудване, от което се нуждаете, когато заварявате, така че не забравяйте да го имате предвид.


Какви са видовете шлемове за заваряване?

Това са два основни типа шлемове, общоприети в заваръчната индустрия. Първите са така наречените пасивни каски, снабдени с леща за гледане с фиксиран нюанс, покрита с UV и IF защита. Процесът на заваряване с тези шлемове включва клатене на шлема нагоре и надолу, за да можете да инспектирате заваръчната локва и да преместите горелката между заваръчните шевове. След приключване на работата можете да свалите каската.

Необходимостта от повдигане на каската, за да се инспектира заваръчната вана, е най-големият недостатък на пасивните каски. Ако правите това често, това е не само неудобно, но и има отрицателно въздействие върху ефективността на заваряване. Предимство на този тип каска е ниската цена.

Вторият вид са автозатъмняващите се каски. Основната им характеристика е специален филтър с възможност за регулиране на сянката по време на заваряване. Благодарение на това шлемовете с автоматично затъмняване предпазват от радиация по непрекъснат начин. Потъмняването става за части от секундата, а освен това можете да зададете и нюанса на тъмнината.

Това е възможно благодарение на течнокристален дисплей, а голямо предимство на това е, че не е необходимо каската да се сваля постоянно, за да се проверява качеството на заварката. Професионалните потребители също така оценяват факта, че и двете им ръце са свободни по всяко време, което значително влияе върху комфорта при работа. Шлемовете за заваряване с автоматично затъмняване са много по-скъпи от пасивните шлемове, но техните допълнителни функции, както и LCD дисплеите и детекторите за дъга ги правят заслужаващи цената.


Коя заваръчна каска да изберете?

За да изберете правилната заваръчна маска според вашите нужди и очаквания, обърнете внимание на най-основния параметър – т.е. нюанса на тъмнината. Отделните модели може да се различават в това отношение. Може да е повече или по-малко подходящ за наличния заваръчен ток. По този начин, колкото по-широк и по-прецизен е диапазонът на регулиране на цвета, толкова по-разнообразен е текущият диапазон, който можете да използвате. Това от своя страна осигурява по-високо ниво на защита, както по отношение на интензитета на заваряване, така и по отношение на избрания метод.


Диапазонът на нюансите на автоматичните заваръчни каски, в зависимост от модела, може да бъде от 6 до 13 DIN. Най-високата стойност осигурява ефективна защита дори при заваряване с ток над 350А. Имайте предвид обаче, че по-слабият нюанс на тъмнината е по-добър, ако имате лошо зрение. Разбира се, изборът на каска трябва да зависи и от вида работа, която ще извършвате. Ако заварявате само от време на време, например по време на случайна работа в къщата, тогава инвестирането в скъп модел с множество функции ще бъде безсмислено. Такива каски имат смисъл за професионална употреба.


На какво трябва да обърнете внимание, когато купувате шлем за заваряване?

Изборът на подходяща заваръчна маска също трябва да зависи от метода на заваряване. Ако възнамерявате да заварявате с методите MIG/MAG или MMA, ще ви бъде достатъчна автозатъмняваща се каска с два сензора и регулируема сянка. Ако планирате да заварявате по метода TIG, тогава ви препоръчваме да изберете заваръчна маска с четири сензора от поне 1/1/1/2 клас.


От какво зависи цената на заваръчната маска?

Както вече знаете, шлемовете за заваряване се различават значително по цена. Това зависи до голяма степен от самата козирка, но не само. Дори самите визьори с автоматично затъмняване могат да се различават значително по цена. Това зависи както от параметрите, така и от функциите на конкретен модел. В допълнение към нивото на засенчване, обсъдено по-рано, оптичният клас също е важен, осигуряващ ясна видимост.

Стандартът EN379 предоставя класиране на оптични класове за заваръчни шлемове. Състои се от четири категории: точност на виждане, разсейване на светлината, разлики в пропускливостта на светлината, както и зависимостта на ъгъла от пропускливостта на светлината.

В допълнение, козирките с автоматично затъмняване могат да имат два до четири вградени сензора за дъга. Тези сензори са от голямо значение, тъй като техният брой определя прецизността, с която се открива дъгата при минималната им стойност. Когато се запали дъгата, сензорите изпращат сигнал, който инициира процеса на потъмняване. С други думи, колкото повече сензори за дъга има, толкова по-бързо и по-прецизно е затъмняването.

Споменахме и множество допълнителни функции на автоматично затъмняващите се заваръчни каски. Тъй като те влияят и върху цената на каската, нека ги разгледаме набързо по-подробно. Една от тях е функцията смилане (GRIND). Това дава възможност да блокирате филтъра в светъл режим и по този начин да предотвратите потъмняването му. Следователно тази функция го прави безопасно за смилане.

Друга функция е DELAY TIME. Това ви позволява да програмирате каската, или по-скоро филтъра за автоматично затъмняване, по отношение на времето, в което тя превключва от тъмен към светъл режим. Тази функция ви позволява да избегнете внезапно заслепяване от светлината.

Друга полезна функция, открита в автоматично затъмняващите се заваръчни каски, е намаляването на ъгъла на засичане – ЧУВСТВИТЕЛНОСТ. Благодарение на това можете да избегнете заваръчната дъга от съседна станция, която да причини случайно потъмняване на филтъра на вашата маска.

Последната функция, TRUE COLOR / NATURAL COLOUR, ви позволява свободно да наблюдавате заваръчната вана, като вземете предвид нейните естествени цветове. В резултат на това е по-лесно да контролирате ефектите от собствената си работа.

Качеството на зрителното поле също влияе върху цената на маските за заваряване с автоматично затъмняване. Определя се от размера на филтърната касета, като по-големите осигуряват по-добра и широка видимост. Козирките, предназначени за професионална употреба, обикновено са с размери около 65 × 100 mm, докато по-евтините версии за домашна употреба са с размери 50 × 100 mm.


Каква заваръчна маска да закупите – обобщение

Заваръчната каска е жизненоважен елемент от защитното оборудване, използвано по време на заваряване. Заваряването не само ще ви изложи на вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, но и на наранявания по лицето и изгаряния, причинени от много горещи парчета метал. Трябва да се уверите, че сте избрали правилния шлем, който да отговаря на вашите нужди. Полезните допълнителни функции и високото качество, които определят и цената на каската, ще ви помогнат да изберете най-подходящия за вас модел.

Zavarki.bg
Zavarki.bg
Zavarki.bg
Сравни(0)