info@zavarki.com
гр. Стара Загора, бул. Никола Петков 10
Безплатна доставка над 80лв до офис на куриера
Zavarki.bg

Марки и видове стомана

Какво е стомана и как се прави? 

Въпреки популярността си, не много хора наистина знаят как стоманата се различава от другите метали. Стоманата е сплав от желязо и въглерод. Като общо определение желязото трябва да съставлява по-голямата част от сместа, а въглеродът не трябва да надвишава 2,11%. Ако има по-високо съдържание на въглерод, тогава го наричаме чугун. Стоманата включва и други метали, елементи или неметални включвания, които могат да повлияят на нейните свойства. Прочетете, за да научите повече. 

Стоманата обикновено се произвежда по два начина – в доменна пещ и електродъгова пещ. Доменната пещ използва кокс, желязна руда и варовик за производството на чугун. Докато пещта се нагрява, въглищата започват да се топят, така че по-голямата част от летливите вещества като масло, катран, водород, азот и сяра се отстраняват. След това сместа се отлива и, например, валцува, за да се получат стоманени продукти като пръти, листове или тръби. Методът на електродъговата пещ се основава на използването на рециклирана стоманена скрап. Той се разтопява с помощта на електричество, протичащо между заредения материал и електродите. Поради високата издръжливост на стоманата количеството скрап, което може да се преработи в дъгови пещи, е относително малко. Поради тази причина методът на доменната пещ е по-популярен. 


Механични и технологични свойства на стоманата 

Като всеки материал, стоманата също има различни параметри, които са важни за конкретни индустрии. В тази глава ще се съсредоточим върху характеристиките, свързани с конструкцията, тъй като те включват най-важните точки. Това са: 

  • Еластичност - способността на материала да възвърне първоначалната си форма, след като силата, причиняваща деформация, престане да действа върху него. Често се дава и стойността на границата на еластичност. След превишаването й материалът се деформира трайно и не се връща в предишната си форма. 
  • Якост на опън - максималното натоварване, което материалът може да издържи без счупване при разтягане  
  • Пластичност – поддържане на постоянна деформация като необратима промяна на формата в отговор на приложените сили. Както в случая с еластичността, тук също се прилага концепцията за пластична граница. Това се случва, когато материалът достигне максимална пластична деформация – точката на счупване 
  • Пластичност - запазване на свойствата на стоманата при щамповане, огъване, изправяне и други видове обработка. 
  • Якост на удар - количеството енергия, което материалът може да издържи, когато върху него внезапно се приложи натоварване. 
  • Твърдост – силата, с която стоманата се съпротивлява при натискане на по-силни от нея материали. 
  • Заваряемост – способността за създаване на постоянни връзки чрез заваряване. В зависимост от класа на сплавта могат да се използват методите MAG, MIG, MIG/MAG и TIG. Има много устройства, използвани за заваряване на стомана, като  заваръчни машини Stamos. 


Какви са различните видове стомана? 

Класификацията на стоманата се основава на много фактори, един от най-важните от които е нейният химичен състав. Стоманата може да бъде разграничена от два основни типа: нелегирани стомани и легирани стомани. Разликата е в съдържанието на добавените елементи, използвани за подобряване или получаване на нови свойства. Друго често използвано разделение взема предвид използването на пластмаса. Това могат да бъдат конструкционни стомани, инструментални стомани и специални стомани, като например устойчиви на корозия. 


Нелегирани стомани 

Нелегираните стомани се наричат ​​още въглеродни стомани. Те имат много малки количества други елементи. Британският стандарт BS-EN 10020 съдържа границата на масовата концентрация на допълнителни съставки в сместа. В таблицата по-долу ще намерите данни от приложимите разпоредби. 


Химични елементи 
Масова концентрация [%] 

Алуминий 
< 0,3 
Бор 
< 0,0008 
Бисмут 
< 0,1 
хром
< 0,3 
Кобалт 
< 0,3 
Силиций 
< 0,6 
Манган 
< 1,65 
Мед 
< 0,4 
Молибден 
< 0,08 
никел 
< 0,3 
Ниобий 
< 0,06 
Водя 
< 0,40 
Селен 
< 0,1 
Телур 
< 0,1 
Титан 
< 0,05 
Ванадий 
< 0,1 
Волфрам 
< 0,3 
Други (с изключение на C, P, S, N) 
< 0,05 

Zavarki.bg
Zavarki.bg
Zavarki.bg
Сравни(0)