info@zavarki.com
гр. Стара Загора, бул. Никола Петков 10
Безплатна доставка над 80лв до офис на куриера
Zavarki.bg

MMA или MIG/MAG заварчик – кой да изберете?

МИГ/МАГ заваряване

Както MIG, така и MAG заваряването са методи за електродъгово заваряване на метали с помощта на стопими електроди с използване на защитни газове или техни смеси. Разликата между тези методи е, че при MIG заваряване се използват химически инертни газове (Metal Inert Gas), като аргон или хелий, докато при MAG заваряване (Metal Active Gas) се използват химически активни газове, като напр. CO2
И двата метода използват специална заваръчна тел като консумативен електрод. Навива се на макара и благодарение на фидера се изплъзва от пистолета за МИГ заваряване по време на заваряване, разтапяйки се в електрическата дъга. Разтопените елементи на залепения материал и електрода се смесват помежду си, създавайки така наречената течна заваръчна вана. След отстраняване на електрода той се втвърдява, като по този начин създава постоянна връзка под формата на заваръчен шев.
По време на заваряване през газовата дюза на заваръчния пистолет непрекъснато се подава защитен газ. Това предпазва разтопените материали от атмосферните условия и също така охлажда заваръчната горелка.
Въпреки приликите си, методите за заваряване MIG и MAG се различават един от друг по отношение на тяхното използване. Заваряването в инертен газ (MIG) се използва за свързване на мед, алуминий, магнезий и други цветни метали, както и техните сплави. Заваряването с активни газове (MAG) от друга страна се използва за заваряване на нелегирани, нисколегирани и високолегирани конструкционни стомани. И MIG, и MAG заваряването трябва да се извършват на закрито.

MMA заваряване
Съвсем различна е ситуацията при ММА заваряване. Тук така нареченият покрит с флюс електрод се поставя в заваръчния пистолет. Под въздействието на топлина (до 6000K), произведена от електрическа дъга между сърцевината на електрода и заварения метал, електродът и ръбовете на заварения материал се стопяват и, когато се съединят и втвърдят, образуват басейн, който се превръща в постоянна заварка. Такава заварка може да съдържа между 10 и 40% от основния материал.
Освен това включва и метални компоненти на капака, който също има екранираща функция. Газове и течна шлака, образувани в резултат на нейното разлагане под въздействието на топлина, предпазват дъгата от атмосферни влияния. В зависимост от вида на електрода, химичният състав на покритието може да включва CO2, CO, H2O и техните продукти от разпадане.
Процесът на MMA заваряване позволява на потребителя да настрои електрода под избран ъгъл спрямо заварените елементи и да го движи ръчно по линията на заваряване. След това покритият електрод се премества ръчно от заварчика по линията на заваряване и се позиционира под ъгъл спрямо съединението. В този случай заваръчната дъга може да се захранва с променлив ток или с постоянен ток с отрицателна или положителна полярност.
Самото запалване на дъгата възниква, когато краят на електрода се съедини накъсо със свързания метал и след това бързо се изтегли обратно до желаната дължина на дъгата. Друг метод за запалване на дъгата е да въртите върха на електрода, докато търкате материала, който ще заварявате.
Когато използвате заваръчна машина MMA , дъгата трябва да се запали преди началната точка на заваряване. Разстоянието трябва да бъде около 10 mm. Когато дъгата се стабилизира, можете да започнете същинския процес на заваряване, като поставите електрода върху точката, от която възнамерявате да започнете заваряването.
MMA заваряването е най-старият и най-популярен метод и е популярен както в индустрията, така и сред заварчиците аматьори. Позволява заваряване във всякакви различни позиции и е чудесен за труднодостъпни места.
Освен това, благодарение на наличието на различни видове електроди, ви позволява да комбинирате различни материали, като легирани и нелегирани стомани, чугун, никел или мед. Той е ефективен за съединяване както на дебели, така и на тънки материали. MMA заваряване може да се извършва както на закрито, така и на открито.  
Разлики между MIG/MAG и MMA заваръчни машини
Сега, след като знаете най-важните методи за заваряване, нека да разгледаме заваръчното оборудване. В зависимост от метода, който изберете, ще ви е необходима подходящата машина за заваряване . Поради разликите в методите на заваряване, тези машини ще се различават една от друга.
Основната характеристика на MIG/MAG заварчиците е свързването на защитен газ. Към него е прикрепен газов маркуч, който подава газ от бутилка със съответния вид газ и изтича от дюзата на заваръчната горелка по време на заваряване, предпазвайки електрода. Машините за MMA заваряване не изискват такова свързване, тъй като щитът срещу външни фактори е газът, отделян при топенето на покрития електрод, използван при този метод.
Втората разлика е самият пистолет за заваряване. MIG/MAG заварчиците, използващи телени електроди, имат пистолети, оборудвани с устройство за подаване, което автоматично развива макарата с тел, като я поддържа на същата дължина по отношение на заварения материал. Заваръчният кабел на ММА заварчиците пък има край под формата на държач със скоба, в който се захваща покритият електрод.
Друга разлика е наличието на определени функции. Тъй като както MIG/MAG, така и MMA заваряването се извършват на напълно различни принципи и с използването на напълно различни видове електроди, всеки тип апарат има специфични функции. Пример за това е функцията HOT START, характерна за апаратите за ММА заваряване, която позволява бързо стартиране на заваръчния процес и предотвратява залепването на заваръчния шев към материала. Съществуват и многофункционални апарати, които съчетават функциите на MIG/MAG и MMA заваръчни машини.

MMA или MIG/MAG заварчик? Резюме
Както можете да видите, има определени причини за избора на всеки тип заваръчна машина. Това са не само материалите, които възнамерявате да заварявате, но и мястото, където ще се извършва заваряването. За заваряване на открито можете да използвате метода MMA, който ще работи и на закрито. Методът на заваряване MIG/MAG обаче може да се извършва само в затворени пространства. Причината за това е защитният газ, който може да бъде неефективен като щит при ветровити условия.
Така че, за да заварявате правилно металите, ще трябва да изберете подходящото устройство. Можете да избирате измежду много машини, предлагани на пазара, които могат да бъдат свързани към газова бутилка и да използват електрод под формата на заваръчна тел. Или можете да изберете да заварявате с електрод с покритие, монтиран в пистолета за заваряване MMA.

Zavarki.bg
Zavarki.bg
Zavarki.bg
Сравни(0)