info@zavarki.com
гр. Стара Загора, бул. Никола Петков 10
Безплатна доставка над 80лв до офис на куриера
Zavarki.bg

Предимства на неръждаемата стомана

Според стандартите, приети в различни страни, неръждаемата стомана е сплав от желязо с хром (най-често поне 11%) и въглерод (по-малко от 1,2%). Всичко това се отразява на основната характеристика на неръждаемата стомана – устойчивост на корозия. Създава така наречения пасивен слой върху повърхността на предмети от неръждаема стомана, който осигурява функция за самовъзстановяване. В резултат на това продуктите от неръждаема стомана имат лъскав външен вид без ръждясали покрития, петна и др. Степента на защита срещу корозия е тясно свързана с вида и качеството на използваната стомана (включително процентното съдържание на хром, други елементи и примеси).

Неръждаема стомана – малко история

Неръждаемата стомана е създадена по време на индустриалната революция. През деветнадесети век във Франция металурзите откриват чрез експерименти, че сплавта на желязо с хром има уникални свойства - устойчива е на ръжда и вещества с повишена киселинност. В началото на 20-ти век различни видове неръждаема стомана са патентовани независимо в няколко страни, включително през 1912 г. в Германия и през 1913 г. в Обединеното кралство Великобритания.

Английският инженер Хари Барли използва смес от желязо, въглерод и хром, наричайки изобретението неръждаема стомана. Оттогава неговата промишлена употреба нарасна с популярност. Да започнем с това, че се третира като заместител на среброто в производството на прибори за хранене и сервизи.

Наред с развитието и популяризирането на технологията за производство на неръждаема стомана, тя започва да се използва и за други цели. До средата на ХХ век е бил популярен за производство на машини, индустриални резервоари за специални цели, конструктивни елементи, декоративни предмети и др.

Класове неръждаема стомана и тяхното приложение

В момента могат да се разграничат близо 70 вида неръждаема стомана. Добавянето на различни елементи влияе върху нейните свойства, което води до различно приложение на дадена сплав. Въз основа на състава, микроструктурата и физичните свойства могат да бъдат идентифицирани 4 основни вида неръждаема стомана:

Феритна стомана: стомана, съдържаща относително малко хром (11-18%), което прави нейната устойчивост на корозия малко ограничена. Обикновено се използва за довършване на ежедневни предмети, кухненски прибори и др. Обикновено се избягва във водни инсталации или външни конструкции.

Аустенитна стомана: тази стомана има много висока устойчивост на корозия. Обикновено се състои от хром (17-25%) и никел (8-25%). Добавянето на молибден (макс. 7%) повишава устойчивостта му на ръжда. Не се закалява по време на производството и има подобрени свойства на удължение в сравнение с феритната стомана. Перфектен е за производство на хранителна, химическа и строителна техника. Този тип стомана също се използва широко за неръждаеми фитинги

Мартензитна стомана: това е аустенитна стомана, която е била закалена по време на производството. Известен е със своята изключителна устойчивост на абразия и твърдост, което го прави популярен в производството на помпи, валове и свързващи елементи. Втвърдяването позволява да се намали количеството на хрома (дори 12-18%), без значително да се намали качеството на крайния продукт.

Дуплексна стомана: това е името на аустенитно-феритната стомана, която съчетава най-добрите характеристики на двата вида. Лесен е за обработка, силно устойчив на корозия и много здрав. Използва се при изграждането на резервоари, водопроводи/нефтопроводи, газопроводи и др.

Предимства на неръждаемата стомана

Най-важното предимство на неръждаемата стомана е устойчивостта на корозия, която се дължи на добавянето на хром. Висококачествените сплави ще проявяват тези характеристики в повечето киселини, алкални разтвори и в богати на хлор среди. Дори класовете с по-ниско съдържание на хром (приблизително 11%) показват много висока устойчивост в благоприятна среда, поради което обикновено се използват за производството на ежедневни прибори.

Друга характеристика, която прави неръждаемата стомана добър материал за кетъринг, производство на храни или оборудване за медицинска промишленост (напр. хирургически прибори) е, че е лесна за почистване. Неръждаемата стомана има ниско ниво на порьозност, което улеснява отстраняването на замърсявания. В допълнение, високата устойчивост на химикали и висока температура означава, че неръждаемата стомана не се поврежда дори от много агресивни методи за дезинфекция. Оборудването в търговските кухни е предимно изработено от неръждаема стомана, тъй като настоящите HACCP стандарти препоръчват използването му в контакт с храни.

Важно предимство на този материал е и неговата лекота на използване при по-нататъшно производство. Разработени са много техники за обработка за заваряване, рязане или огъване на неръждаема стомана.

Голямата наличност на суровина (която е 100% рециклируема) с по-ниски производствени разходи означава, че неръждаемата стомана в момента е популярна и в индустрии, където преди това са били използвани по-евтини видове стомана. Дългият живот ще доведе до спестявания в дългосрочен план поради по-рядкото обслужване, поддръжка и дори необходимостта от подмяна на дадена инсталация. Парапет или ограда от неръждаема стомана вече не е рядка гледка.

Мебели от неръждаема стомана

Друго предимство на неръждаемата стомана е нейният привлекателен външен вид и оборудването от неръждаема стомана може да изглежда добре десетилетия напред. Придава модерно и впечатляващо усещане. Почистването на неръждаема стомана е много лесно. Меките почистващи препарати обикновено са достатъчни, а за гланцово покритие трябва да свърши работа традиционно средство от вода с оцет.

Комбинацията от практичност и дизайн го прави популярен избор за мебели и санитарна арматура. Масите, гардеробите и мивките от неръждаема стомана са често срещан избор както в заведенията за обществено хранене, така и за лично ползване. Те са подходящи и за използване в по-трудни условия, напр. бани или кухни, където редовно преобладава висока влажност на въздуха. Хотелиерите също могат да видят предимствата от използването на оборудване, изработено изцяло или частично от неръждаема стомана.

Мебелите от неръждаема стомана също са много издръжливи. Издържа на механични повреди, не реагира с киселини, съдържащи се в храната, и се почиства лесно.

Предимства на неръждаемата стомана – обобщение

Продуктите от неръждаема стомана се използват в почти всяка сфера на живота. Първоначално третиран като металургичен любопитство, а след това като заместител на среброто в производството на прибори за хранене, по-късно той получава признание в редица индустрии, често с много различни приложения.

Обикновено се използва в производството на предмети от бита, машини, изграждането на монументални конструкции и специализирани инсталации. В момента има много видове стомана с различен състав и технология на производство, благодарение на които се получава продукт със свойства, близки до предназначението.

Фактът, че неръждаемата стомана е екологична, също е въпрос, който все по-често се разглежда. Той е бионеутрален, незамърсяващ и лесно претопяем. Нейният дълъг живот означава, че в сравнение с други подобни материали, неръждаемата стомана има нисък въглероден отпечатък, така че нейното производство и последваща употреба имат като цяло ниски емисии на CO2.

Zavarki.bg
Zavarki.bg
Zavarki.bg
Сравни(0)