info@zavarki.com
гр. Стара Загора, бул. Никола Петков 10
Безплатна доставка над 80лв до офис на куриера
Zavarki.bg

Заваръчни машини за начинаещи

Как работи заварчикът?

Ако сте нов в заваряването и нямате опит, първо трябва да отделите малко време, за да научите за основния дизайн и как да използвате заваръчните машини. Това ще ви позволи да изберете правилната машина, с която да започнете.

Как работи заварчикът? Всеки тип заваръчна машина се различава експлоатационно, но има много общи черти по отношение на дизайна. Това включва елементи като:

  • захранващ блок – основен компонент, отговорен за функционирането на машината,
  • системи за управление – използвани за управление на работата на уреда,
  • фиксиращ кабел за електрода,
  • заземителен проводник със скоба,
  • система за охлаждане – предназначена да предотврати прегряване на заварчика.

Кой е най-добрият тип машина за начинаещи?

Кой заварчик да изберете? Можете да избирате от три основни типа машини:

  • MIG/MAG заварчици – работят с консумативен електрод, екраниран с инертни или активни газове,
  • MMA инверторни заварчици – които използват така наречения електрод с покритие,
  • TIG заварчици – те използват неконсумативен електрод в защита от инертен газ.

Кой е най-добрият заварчик за начинаещи? В този случай обикновено се препоръчват заварчици MIG/MAG.

Методът MIG/MAG използва електрод под формата на тел, който при нагряване прилепва към разтопения заварен метал. Това след това образува заваръчен шев.

При този метод се използва защитен газ за защита на заваръчната вана от окисляване, което води до по-високо качество и по-здрава заварка и също така повишава устойчивостта на корозия. При MIG заваряване се използват инертни газове като хелий или аргон. Това ви позволява да работите върху елементи от алуминий, магнезий, мед и други цветни метали.

MAG заваряването се извършва в защита от активни газове или смеси, например въглероден диоксид и аргон. Това от своя страна ви позволява да съединявате нелегирани, високолегирани и нисколегирани стомани.

MIG/MAG заваръчните машини се препоръчват за начинаещи, тъй като са относително лесни за работа. Използването на консумативен електрод, който не трябва да се захранва отвън, улеснява процеса.

Гъвкавостта е друго предимство. MIG/MAG заварчиците се използват в индустрията, но са добри и за домашна употреба. Могат да се използват и за свързване на по-дебели метални елементи. Друго предимство е ниската цена на консумативите.

MMA инверторните заварчици също се препоръчват за начинаещи. В този случай заваръчният шев се създава чрез свързване на сърцевината на електрода и материала за заваряване. Екранът на заваръчната дъга се създава в резултат на разтопяване на покритието на електрода. Поради факта, че газът идва от флюса, за разлика от случая с MIG/MAG заварчиците, не е необходим цилиндър. След приключване на работата ще трябва да премахнете слоя шлака, който се образува по време на заваряването.

MMA инверторните заваръчни машини се считат дори за по-добри за начинаещи от MIG/MAG заварчиците, където скоростта на подаване на тел е сравнително висока. Работата с MMA заварчик изисква плавност, но в същото време е доста бавна. Този тип машина ви позволява да създавате повече технически, отколкото прецизни заварки в сравнение с метода MIG/MAG, но грешките са по-малко обезпокоителни и те са много подходящи за изучаване на основите и много прости приложения.

TIG заварчиците са третият най-популярен тип машини. Как действат? Заваряването се извършва в щит от инертен газ чрез създаване на електрическа дъга с помощта на неконсумативен електрод. Процесът често използва и допълнителен флюс във формата на прът.

TIG заварчиците ви позволяват да свързвате дори много тънки елементи и да създавате висококачествени заварки, включително художествени заварки. Тези заварки са и по-издръжливи. Въпреки това, TIG заварчиците обикновено не се препоръчват за начинаещи, тъй като използването им е доста трудно за овладяване. Преди да научите TIG заваряване, би било добре да овладеете основите с помощта на MMA или MIG/MAG заваръчни машини.

Кой заваръчен апарат е добър за домашна употреба?

Преди да решите кой заварчик да изберете, проверете предварително каква електрическа система имате у дома. Заваръчни апарати се захранват от монофазна 230V или трифазна 400V инсталация.

Трифазните мрежи се използват на места, където е по-често използването на мощно електрическо оборудване. Ако имате индукционен котлон или използвате електрическо отопление, може да имате 400V инсталация.

Много модели заваръчни машини могат да превключват фазите между 230 и 400V. Коя машина за заваряване ще бъде добра за домашна употреба? Моделите с еднофазно захранване от 230 V ще бъдат достатъчни и лесно могат да бъдат свързани към всеки контакт.

Заваръчните машини 230V обикновено имат ампераж в диапазона 150-250A. Какво означава това на практика? Това е стойността на заваръчния ток. Колкото по-висока е стойността, толкова повече възможности имате и машината може да се използва за свързване на по-дебели елементи. Заваръчен апарат за домашна употреба може да има заваръчен ток до 200А. Това е достатъчно за повечето домашни работи.

Работният цикъл също е важен параметър. Показва процента от времето, през което можете да заварявате непрекъснато в продължение на 10 минути. Например, ако заварчикът има 60 процента работен цикъл, това означава, че след 6 минути ще трябва да оставите устройството 4 минути да се охлади. Кой заваръчен апарат е добър за домашна употреба? Дори модели с по-ниски стойности на работния цикъл, в диапазона 15-40%, ще ви позволят да извършвате основни дейности. Не е необходимо веднага да избирате модели с 60% работен цикъл, тъй като те са предназначени за по-професионална употреба.

Друг важен аспект, който трябва да имате предвид при избора на заварчик за домашна употреба, е размерът на устройството. Преносимите машини за заваряване ще бъдат най-добрият вариант, тъй като те са сравнително малки и следователно лесни за съхранение. Те не изискват използване на количка за транспортиране от мястото, където ги държите до вашата градина или гараж.

Кой тип е най-подходящ за начинаещи?

Кой MIG/MAG заваръчен апарат да купите? В допълнение към горепосочените параметри, като заваръчен ток, метод на захранване или размер, си струва да се вземе предвид и лекотата на използване.

При MIG/MAG заваръчните апарати е важен видът на телоподаващото устройство. Ако сте начинаещ, изберете модел с вградено, а не външно захранващо устройство, чиято цена може да е по-висока от самата машина за заваряване. Вътрешното захранващо устройство трябва да има регулируема скорост на подаване и връзка за защитен газ.

Трябва също да потърсите оборудване, което ви позволява лесно да променяте настройките, дори и с ръкавици. Това значително ще повиши безопасността на вашата работа. По подобни причини машини с индикатор за претоварване също са добра идея, тъй като ще знаете кога да спрете да работите и да оставите заварчика да се охлади.

Един добър MIG/MAG заваръчен апарат за начинаещи ще бъде този, който ви позволява да работите с помощта на FCAW (дъгово заваряване с флюс). Този тип заваръчен апарат използва специална тел със сърцевина, известна още като тел с флюсова сърцевина.

Флюсът, поставен в жицата, отделя защитен газ при нагряване. Защо това е важно в случай на заварчици за домашна употреба? Това ще ви позволи да избегнете съхранението на газови бутилки.

Коя инверторна заваръчна машина е добра за начинаещи?

Преди да изберете MMA инверторен заваръчен апарат, проверете технологията, използвана за направата му. Ако използва IGBT биполярни транзистори с изолирани порти (биполярни транзистори с изолиран порт), най-вероятно ще бъде устойчив на светлина и късо съединение.

Какво друго трябва да обърнете внимание при избора на инверторен заваръчен апарат? Функцията Hot Start ще бъде полезна, тъй като заваръчният ток ще се увеличи временно, когато дъгата запали, което улеснява запалването на дъгата.

Arc Force също ще бъде предимство. Тази функция контролира динамиката на заваръчната дъга, като помага за предотвратяване на къси съединения и ви позволява да създавате по-добри заварки.

Кой заварчик да изберете? Резюме

Кой е най-добрият заварчик за начинаещи? Най-разумният избор за начинаещи ще бъде MMA инверторна машина. Няма да изисква цилиндър със защитен газ и ще ви позволи да работите спокойно. В допълнение, MMA инверторните заваръчни машини са сравнително евтини. След като придобиете известен опит в заваряването, помислете за MIG/MAG заваръчен апарат, който обикновено е по-универсален и предлага много възможности за заваряване на метали.

Zavarki.bg
Zavarki.bg
Zavarki.bg
Сравни(0)