info@zavarki.com
гр. Стара Загора, бул. Никола Петков 10
Безплатна доставка над 80лв до офис на куриера
Zavarki.bg

Инверторни заваръчни апарати – кой да купите?

Как работят инверторните заваръчни апарати?

В зависимост от модела, инверторните заваръчни апарати позволяват използването на всички налични методи на заваряване, което ги прави идеални както за професионалисти, така и за любители заварчици.

За да разберете всички предимства на инверторните заваръчни апарати, трябва да знаете как работят. На първо място те са оборудвани с инвертор, който в случая е „сърцето“ на машината. Електронната система за управление на заваръчния апарат преобразува променливия ток в постоянен. След това, с едновременно увеличаване на честотата, той се променя обратно към променлив ток.

След това се предава на инвертора, където отново се изправя, т.е. преминава в постоянен ток, но този път с по-ниско напрежение и нивото на напрежението достига стойност, подходяща за запалване на електрическата дъга. Следователно можете да видите, че инверторът играе важна роля при преобразуването на тока. Има и още една изключително важна функция.

Той действа като активен сепаратор, разделяйки заваръчния ток от тока, изтеглен от електрическата мрежа, осигурявайки ефективна защита не само на заварчика, но и на самия заваръчен апарат, който може да се повреди. Това става възможно благодарение на полупроводници с висока мощност, като биполярни транзистори с изолиран затвор, които позволяват създаването на импулсни захранвания, които издържат на високи натоварвания.

Освен това в инверторните заваръчни апарати се използват съвременни микроконтролери, позволяващи промяна на свойствата на заваръчния ток в реално време. Чрез програмиране на микроконтролер, известен също като драйвер, вместо да правите промени в много последователни цикли, можете да го направите незабавно. Следователно заваръчните апарати с инвертор могат да бъдат оборудвани с различни функции, което ги прави по-лесни за използване.


Видове инверторни заваръчни апарати на базата на ампераж

Когато избирате заваръчно оборудване, трябва да знаете какъв тип е най-подходящ за вашите нужди. Обърнете внимание на ампеража, който е най-основният параметър за всички инверторни апарати. Можем да различим три вида машини.

Първите са до 160А инверторни заварчни апарати, които са предназначени за свързване на малки елементи, като проводници, тънки ъглови скоби и др. Апарати с такъв заваръчен ток няма да се справят с по-здрави метални конструкции.

Вторият тип са инверторни апарати до 250А. Те ви позволяват да правите заварки, свързващи повечето метални елементи. Подходящи са за почти всички видове заваръчни работи, включително за заваряване на конструкции от дебел метал. Те имат по-висока консумация на енергия от устройства с ампераж до 160А.

Последният тип са заваръчни апарати с над 250А, които се считат подходящи за професионална употреба. Те имат по-висока цена, но и много по-голяма функционалност. Използват се предимно в тежката промишленост.

Както можете да видите, колкото по-голям е амперажът на инверторния заваръчен апарат, толкова по-дебели са металните елементи, които може да заварява. Може да изглежда очевидно, че трябва да закупите заваръчния апарат с най-висок заваръчен ток, но заваръчен апарат 160A или 250A всъщност е повече от достатъчен за домашна употреба. Бихме препоръчали само избор на такъв с над 250 A за професионална употреба.


Видове инверторни заваръчни машини

Инверторните заваръчни апарати могат да бъдат разделени и според методите на заваряване, които предлагат. Както и при трансформаторните устройства, има три вида заваръчни апарати.

Първите са MIG/MAG инверторни апарати, които ви позволяват да заварявате с топими електроди под формата на тел и инертни или активни защитни газове. Заваръчните апарати MIG/MAG се използват за заваряване на материали под формата на цветни метали, като мед, алуминий и техните сплави. Най-често използваните инертни защитни газове са хелий или аргон, докато използваните активни газове са въглероден диоксид или неговата смес с аргон.

Вторият тип заваръчни машини според метода на заваряване са MMA инверторни заваръчни апарати. Те използват покрити електроди. Покритието, което действа като екран за заваръчната дъга, е направен от феросплави, метали и органични компоненти, като пропорциите зависят от вида на електрода. MMA заваръчните апарати са идеални за работа на открито и на труднодостъпни места.

Третият вид инверторни заваръчни машини са ВИГ (TIG) апаратите. Те работят чрез заваряване заедно на неконсумативен електрод и материала за заваряване. При този метод се използва инертен защитен газ, т.е аргон или хелий, а материалите, с които се използва са неръждаема стомана, високолегирани стомани, мед, никел, титан и техните сплави. TIG заваръчните апарати могат да се използват и за MMA заваряване.

Струва си да се отбележи, че поради различията на електродите, заваръчните апарати, предназначени за специфични методи на заваряване, се различават по отношение на дизайна на ръкохватките.


Какъв заваръчен апарат да купите – инверторен или трансформаторен?

Често срещана дилема сред хората, които планират да закупят заваръчен апарат, е дали да закупят инверторен или трансформаторен заваръчен апарат. И двете всъщност служат за една и съща цел. Освен това както трансформаторните, така и инверторните апарати предлагат абсолютно еднакви методи на заваряване. И така, каква е разликата? Нека да разгледаме по-отблизо.

Първата забележима разлика е техният размер. Инверторните апарати са много по-малки от техните трансформаторни аналози и също така са по-леки. Следователно не трябва да се изненадвате, че заварчиците, използващи трансформаторни заваръчни апарати са много по-малко мобилни. Те обаче са на по-привлекателна цена, като инверторните заваръчни апарати струват значително повече. Това се дължи на начина, по който са направени.

Трансформаторните устройства са много по-малко сложни. В случай на повреда те се ремонтират много по-лесно и на много по-ниска цена. По-скъпите инверторни заваръчни апарати , от друга страна, са по-малко чувствителни към колебания и токови удари. Поради това е по-малко вероятно да се развалят от по-евтините трансформаторни устройства.

Безспорно предимство на инверторните заваръчни машини е и фактът, че те могат да бъдат свързани към всеки AC контакт, без да е необходимо да се използват търговски генератори. Нещо повече, благодарение на усъвършенстваните електронни системи, апаратите, оборудвани с инвертор, позволяват на заварчика да зададе по-прецизен заваръчен ток, както и да използва много допълнителни функции.

Ето защо, преди да вземете окончателно решение, трябва внимателно да прецените плюсовете и минусите и да вземете предвид горните характеристики, за да изберете апарат, който отговаря на вашите нужди.


Инверторни заваръчни апарати за домашна и професионална употреба

Изборът на апарат за заваряване трябва да зависи от това за какво ще се използва. Това се отнася не само за видовете материали, които възнамерявате да заварявате, но и дали оборудването ще бъде предназначено за домашна или професионална употреба. Така че си струва да вземете предвид ампеража, както беше споменато по-горе. Най-евтиният тип апарат може да е достатъчен, ако възнамерявате да заварявате само тънки метални елементи.

Когато търсите инверторен заваръчен апарат за професионална употреба, трябва да изберете такъв с ампераж от 250 A, въпреки че поради потенциално високата интензивност на работа, трябва също така да се уверите, че сте избрали машина, която ще се справи с всяко предизвикателство, което срещнете. Друг аспект, на който си струва да обърнете внимание, е работният цикъл. Този параметър определя колко дълго можете да заварявате непрекъснато за период от десет минути. Например – 180A при 60% цикъл означава, че можете да заварявате с ток от 180A за 6 минути, докато 4 минути трябва да отделите за охлаждане на устройството.

Ето защо, когато избирате инверторен заваръчен апарат за професионална употреба, трябва да изберете такъв с дълъг работен цикъл.


Какъв инверторен заваръчен апарат да закупите – обобщение

Закупуването на апарат за заваряване може да бъде добра инвестиция. Неговите параметри, възможните методи на заваряване, както и наличните функции, размери и цена са от съществено значение. Трябва да вземете под внимание и за какво ще го използвате.


Zavarki.bg
Zavarki.bg
Zavarki.bg
Сравни(0)